NDA blogja

A törpe jukkák

A hideg félsivatagi, kistermetű pálmaliliomok magashegyi formái közé két egészen különös faj sorolható: a keskeny, kanalas levelű Yucca gilbertiana és a széles kanalas levelű Yucca harrimaniae. Kis termetűekkel legfeljebb a Yucca baileyi, a Yucca baileyi var. navayoana és a kolorádói szúrós pálmaliliomok törpe alakjai vetekedhetnek. A sziklakert párnás-félcserjés világának különleges díszei.


A kész kaktuszkerttel kevés a gondunk

A kész kaktuszkertet alig kell ápolnunk. Tartós szárazságban, főleg meleg május-júniusi időszakban mérsékelten, hetente egyszer-kétszer öntöznünk kell, laza kőzettörmeléken, tűző napon ebben az időszakban naponta permetezhetünk.


A kaktuszok szaporítása

A szabadföldi magvetés általában csak kivételesen sikerül. Az Opuntia humifusa és az Opuntia phaeacantha gyakran csírázik szabadban - a sziklakertben beérett magokból -, ez azonban nem törvényszerű, és korántsem oly biztos, hogy arra építhessünk.


Elisa-csengettyű lonc (Lonicera elisae)

Néhány február végi meleg nap után alapítványunknál virágba borult a nálunk még ritkán látható, kellemesen illatos virágú Elisa-csengettyű lonc (Lonicera elisae) - a közismertebb Mandzsú csengettyű lonc (Lonicera praeflorens) közeli rokona.


Chimonanthus preacox (Illatos tündérfa)

A téli álomból lassan felébredő kertek egyik legcsodálatosabb növénye, az illatos tündérfa (Chimonanthus praecox). Ez a 3-4 méterre megnövő lombhullató cserje, természetben kis fa (<13m), Kína mérsékelt területeiről származik, a nemzetség a görög cheimon, tél és anthos, virág szavakból ered.


Ausztráliai tűz

A híres "Wollemi fenyőt" (sárkányfenyőt) is fenyegette a tűz Ausztráliában.


Az első decemberi hétfő

Pár órára - egy napra - az első decemberi hétfőn gyönyörű hóruhába öltözött a természeti táj. A budakeszi herbárium élő gyűjteményében készült képekkel köszöntjük a telet.


Kísérletek leanderek szabadföldi nevelésére

Először a leanderrel még gyerekkoromban, anyai nagymamám házánál találkoztam, az ottani tövek egy keleti fekvésű, üvegezett, fűtetlen folyosón teleltek, ahonnan nyárra kikerültek a kertbe. Időnként egy-egy zordabb tél esetén, a telelőhelyükön a hőmérséklet 0°C alá is mehetett, de azt gond nélkül viselték. Ezen a helyen egészségesen teleltek át, nem tetvesedtek, atkásodtak a tél folyamán, mert a kártevőik sem voltak aktívak, nem hajtottak a tövek a gyér fényben, hanem pihentek!


Oldalak