Prohászka tanulói Alapítványunknál

Május 2-án, hétfőn a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium 7. osztályos tanulói látogattak el Alapítványunkhoz Rácz Mátyás tanár úr vezetésével. A herbárium előtti parkolóban találkoztunk a diáksereggel — harmincan voltak! — és párszavas bevezető után elindultunk a tanösvényen.

Az első, amit megnéztünk, a japán rész volt: itt a japán ciprusokról és örökzöld aljnövényzetéről beszélgettünk. Azután sok érdekesség mellett elhaladva, ritkaságokat megemlítve jártuk be a Kína-, Tajvan-, és a himalájai részek érdekességeit.

Lassan a gyűjtemény növényföldrajzi beosztása szerinti amerikai részre értünk, ahol a Sierra Nevada-ból származó mamutfenyőket, a szép, nagy sárga fenyőt, a kaliforniai nagymagú-tiszafát, és több, érdekes örökzöldet néztünk meg. Lassan elértünk a “sivatag részhez”. A törzses jukkák, hidegtűrő kaktuszok sok tanuló érdeklődését keltették fel. Megszagoltuk az illatos háromfogas levelű ürmöt is, amely Amerika nyugati részén több magyarországnyi területen nő.

Leereszkedve a kis lejtőn, a kelet amerikai részhez jutottunk. Itt körbejártuk a tavat, megszemléltük a mocsárciprusokat és az örökzöld magnóliákat.  A tengerparti mamutfenyők mellett felsétálva, egy kis ebédszünetre összegyűltünk a herbárium előtti nagy cserszömörce alatt. Ezt követően megnéztük a para- és a karmazsin tölgyeket, majd felmentünk a herbárium épületének emeletére, ahol az Alapítvány munkáiból láthattak szemelvényeket.

Itt, az addig leginkább érdeklődő tanulók ajándékként megkapták a világ fenyőiről szóló “Conifers Around the World“ című könyvünk első kötetét. Sőt, a legtöbb növényt felismerő diákok még élő növényeket is kaptak ajándékba.

1 óra lett, mire elbúcsúztunk. Ők tovább indultak a turistaúton Budakeszi nagy mamutfenyői felé, ahol új program várt rájuk.

Debreczy Zsolt
Fotó: Rácz István