Virágszerző világjárók 3.

Divat volt - s illő is - szakemberekkel megtoldani az expedíciókat, s így rendszerint helyet kapott bennük egy-egy orvos- vagy kertész-botanikus is. XV. Lajos Antoine de Bougainville-t küldte világ körüli útra. Commerson, az expedíció botanikusa egy, a falakat valósággal lilára festő növényt fedezett fel Rio de Janeiro táján. Az Európában még ismeretlen növényt az expedíció vezetőjéről Bougainvillea-nak nevezte el. Ma Dél-Európa legszebb dísze!

I. Ferenc József expedíciójáról Schott Wilhelm, Schönbrunn kertésze 76 láda élő növényt és 733 féle növény magját hozta magával Brazíliából! Köztük néhány filodendront is, amelyeket a görög philein = szeretni és dendron = fa szóösszetétellel „fakedvelőnek” nevezett el, mert „szeretnek fákon élni” (A filodendron persze nem a fákat, hanem a fényt szereti, amelyért igen meg kell küzdeniük a trópusi növényeknek).

A Habsburg-pénzen vezetett Novara-expedíció 1857-59 között bejárta csaknem az egész világot, Dél-Amerikától Dél-Afrikáig, Ausztráliáig. Karl Scherzer, főleg a nagy „fellevéllel” díszes torzsavirágzatú növényekre, az Araceae-kra figyelt fel. Az anthuriumokból több fajt is hozott, s óriási sikert aratott velük az 1862-es londoni kiállításon.

Ott ragadt a növényre, karcsú, pirosló „nyakáról”, hogy flamingóvirág. A legismertebb faj, mely virágüzletekben is gyakran látható, az ő nevét viselő Anthurium scherzerianum.

Az expedíciók bizony az idő tájt korántsem voltak veszélytelenek, a természet titkainak feltárása sok áldozatot követelt a botanikusok közül is. Sello Frigyes, pirosló Salviánk, a paprikavirág leírója, brazíliai expedícióján a megáradt San Francisco folyóban lelte halálát; Jussieu, aki a dél-amerikai araukáriákról (szobafenyőnk rokonairól) először számolt be Európában, hosszú évekig járta az Andok hatalmas hegyrendszerét, ám Lima felé tartva, bennszülöttek támadták meg, és kényszermunkára fogták... Megtébolyodva került vissza húsz év múlva Párizsba. David Douglas, a londoni kertészeti társaság kertésze egyik útján vadcsapdába esett, és a fenevadak széttépték...

Mindez azonban nem riasztotta el a botanikusokat a felfedező utaktól.

Debreczy Zsolt

Fotó: Wikipedia

Kapcsolódó cikkek:
Virágszerző világjárók 1.
Virágszerző világjárók 2.