Madárbirsek (Cotoneaster)

Közel 50 fajt számláló nemzetség, amely sok szép örökzölddel gazdagítja kertjeinket. Általában cserjék, de fa termetűre is megnőhetnek a melegebb éghajlaton. Leveleik szórt állásúak, ép szélűek, gyakran kopaszok, fényesek, merevek, máskor fonákukon vastagon nemezesek. Virágzásuk kevésbé jelentős, apró fehér virágaik gyakran a lomb közé rejtve nyílnak, alig feltűnőek.

Annál mutatósabbak színes almaterméseik, amelyek sokáig díszítik bokraikat. Az örökzöld fajok legtöbbje kínai származású, ahol a monszunszelek nyáron bőséges csapadékot szállítanak, míg ősztől kezdve tartós szárazságot okoznak. A száraz, őszi időszak alatt kitűnően beérnek a hajtások és a levelek, és így már jól elviselik a viszonylag hidegebb tél megpróbáltatásait is. A mérsékelt övi Európában hasonló feltételeket csak kevés helyen kapnak, így sok örökzöld faj lombhullatóként vagy télizöldként viselkedik.

A nemzetségben a legváltozatosabb célokra találunk megfelelő fajokat; kitűnő szolitercserjék, sziklakerti díszbokrok és remek talajborítók vannak közöttük. Fontos a fekvés jó kiválasztása, mert a rossz helyre került madárbirseket a pajzstetvek erősen károsítják, és a legyengült fajok könnyen kifagynak.

Dr. Debreczy Zsolt

Fotó: Dr. Debreczy Zsolt - Dr. Rácz István

Kapcsolódó cikk:
Kínai kúszó kecskerágó (Euonymus fortunei)

Kapcsolódó linkek:
Hippophae rhamnoides (Homoktövis)
Symphoricarpos chenaultii (Kislevelű hóbogyó)