Elisa-csengettyű lonc (Lonicera elisae)

Néhány február végi meleg nap után alapítványunknál virágba borult a nálunk még ritkán látható, kellemesen illatos virágú Elisa-csengettyű lonc (Lonicera elisae) - a közismertebb Mandzsú csengettyű lonc (Lonicera praeflorens) közeli rokona.

Mivel a faj pártacimpái rövidek és kevésbé hajlanak szét, virágai a mandzsú fajénál nagyobbnak látszanak, így még mutatósabbak. Azok közé a loncok közé tartozik, amelyek enyhe időben már a hó fölött is kinyílnak, és kellemes, zsenge illattal ébresztik a tavaszt. A fajt 1884-ben Armand David gyűjtötte, és Franchet nevezte el a francia kertész-vegyész dinasztiából származó Louis Vilmoren felesége, a jeles kertész, Elisa Baily de Vilmorin (1826-1868) tiszteletére, emlékére.

Lombhullató faj; levelei 3-8 cm hosszúak, 1-4,5 cm szélesek,  rövid nyelűek, hosszúkástól oválisig változó alakúak, lekerekedő alapból keskenyedők. Virágait 2,5 cm-es nyélen csüngő 1 cm-es, narancstól pirosig változó színű terméspárok követik. Hazája Kelet- és Közép Kína - Anhujtól, Csöcsiangtól Szecsuánig terjed.

Debreczy Zsolt

Fotó: Debreczy Zsolt - Rácz István

Kapcsolódó cikk:
Chimonanthus preacox (Illatos tündérfa)