Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány szakmai munkájának alapja a Budakeszi Herbárium

Tanösvény és a szakmai kiadványok

A „Book of Leaves” (Chicago University Press) kiadványát Debreczy Zsolt szerkesztette; alapítványunk készítette az összes faj levélfelvételét (700 fotó), jelentős részben a tanösvényről gyűjtött levelekről. A Conifers Around the World c. könyünk (5474 illusztráció) több amerikai díjat is kapott és a Choice Revue 2014-ben az „Outstanding Academic Title” címet kapott kiadványok közé sorolta – nem készülhetett volna el a herbárium és az élő gyűjtemény nélkül. Készülő könyveink között van a Dendrológiai Atlasz I-IV, a „Fenyők a Föld körül” bővített új kiadása, a „Lombos fák a Föld körül” – ez utóbbi kettő, magyar nyelvű. Könyveink háttéranyagát a herbáriumban tároljuk, és a tanösvényen készült minden megfigyelés beépül a közölt ismeretanyagba.

     


Arborétumok
A Dendrológiai Tanösvényen sok száz fajt figyelünk meg, és adunk tovább más intézmény (egyetemek, arborétumok) számára. Nélkülözhetetlen megfigyelési terep, és forrás a potenciálisan hidegtűrő fajok szelekciójához és szaporításához. Fontosabb munkák, amelyben a tanösvényi gyűjtemény és a herbáriumi munkacsoport fontos szerepet játszott: Nyírjesi Füvészkert (ma már erdészeti arborétum, Balassagyarmat, IPOLY ERDŐ Zrt., 2007–2013); a Pannonhalmi Főapátság arborétuma (dendrobotanikai rehabilitáció az ősparkban, a területi kiterjesztés megtervezése, 1000 növény ültetése, 2008–2010); a Folly Arborétum fejlesztése (Badacsonyörs): 124 (folyamatban 62), a gyűjtemény számára új faj, és a kiemelt állományok tervezése, 2013–15; a Malomvölgyi Arborétum (Pécs) terve és növényanyaga (tervek: Debreczy-Rácz: 1986–1992, ill. 2017; a városi adósságállomány miatt a kivitelezés megszakadt, de a tervek és növények egy része a projekt számára félretéve); Budapest Gellért-hegy: mediterrán telepítések a déli lejtőn, valamint erdőrekonstrukció – összesen 500, illetve 1200 fa és cserje helyének kitűzése, és a teljes növényanyag előállítása, a kitelepítés vezetése: 2016, 2017) A fenti munkákkal kapcsolatban megemlítendő a külön tanulmányként csatolt Nemzeti Arborétum és Parkerdő – NAP terv, valamint az általunk javasolt „Nemzeti József Nádor Arborétum- és Kastélypark Projekt („József Nádor Terv”).

     
Telepítések a Folly Arborétumban                             A Pannonhalmi Főapátság arborétumában               A Malomvölgyi (Pécsi) Arborétum
                                                                                          megvalósított mediterrán                                             szakmai terve
                                                                                          hangulatú területrész                             

Fotó: Debreczy Zsolt - Rácz István

Kapcsolódó cikkek:
Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány Budakeszi Herbárium kutatóbázis, gyűjtemény és tanösvény
Budakeszi Herbárium Dendrológiai (erdő-botanikai) Tanösvény és génbanki ültetvény